Przepraszam za tak długą przerwę. Chorowałam i nie zbyt mi było w głowie pisanie tekstów na bloga, robienie fotek i sprawdzanie logiczności wypowiedzi. Leczenie przedłużyło mi się dodatkowo, ponieważ w pierwszej kolejności trafiłam na niekompetentnego lekarza, który kazał mi pić syropek z cebuli, nacierać się nalewką bursztynową i jeść czosnek (po ponad miesiącu wypluwania płuc). Kilka dni później udałam się do lekarza w mieście (mieszkam na wsi) i dostałam w końcu porządne leki i antybiotyki. Czuję się już o niebo lepiej i zdołałam przygotować dla Was notkę. Zapraszam na domowe suszone jabłuszka!
Użyłam jednego, dorodnego jabłka. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jest to bardzo ważne, gdy kupujemy owoc w sklepie. Są one często woskowane, aby nie uległy obiciom i innym urazom w trakcie transportu. Ja mam jabłka ze swojego sadu, ale nie zmienia to faktu, że swojskie również należy umyć.
Kroimy w plastry. Usuwamy gniazda nasienne.

Układamy na blasze wyłożonej papierem śniadaniowym.

Teraz kwestia suszenia. Ja robiłam cały "zabieg" z użyciem zwykłego pieca opalanego drewnem. Proces suszenia trwał kilka godzin nad rozpalonym piecem. Następnie zostawiłam na noc, nad rozgrzanym i wygasającym. Rano jeszcze ok.2 godzin nad rozpalonym. Jako, że nie wszyscy mają takie piece w domach można do suszenia użyć kaloryferów. Ważne jest, aby jabłka były dobrze wysuszone. Zdejmując je powinny być sztywne. Dla tych, którzy nie oszczędzają energii dobrym wyjściem będzie suszarka lub piekarnik. Przy tej drugiej opcji należy nastawić piekarnik na ok. 60-80 stopni i ustawić na termoobieg. Suszyć ok.4 godzin. Co ok. 30 minut otwierać na chwilę piekarnik, aby wypuścić parę wodną. Wyjąć blaszkę i pozostawić na noc. Rano ponownie suszyć ok. 2 godzin. Schemat w każdym ze sposobów jest taki sam. Suszymy-odpoczynek-suszymy. Porządne, dłuższe ususzenie jabłek pomoże nam uniknąć pleśnienia.

Tak ususzone owoce należy przechowywać w szczelnej puszcze czy słoiczku. W przeciwnym razie będą wciągać wilgoć.
Korzyści jakie niosą za sobą jabłuszka mają wpływ głównie na układ pokarmowy. Zawarte w nich duże ilości błonnika wspomagają jego pracę. Wspomagają one równie układ odpornościowy (potas), futerko (krzem). Ponad to zawierają witaminy A,C,B1,E. Jako, że zawierają cukier nie wolno przesadzać z ich podawaniem. Plasterek co 3 dni wystarczy.
ENG:
Sorry for such a long break. I was sick and I was not too into my head to write text on a blog, take pics and checking of consistency of expression. Treatment also prolonged to me, because in the first place I found incompetent doctor who told me to drink syroup with onions, rub the amber tincture and eat garlic (after more than a month spit out of the lungs). A few days later I went to a doctor in the city (I live in the country), and finally got a decent drugs and antibiotics. I'm feeling a lot better and I was able to prepare for you a note. Welcome to the homemade dried apples!
I used one large apple. Wash thoroughly under running water. This is very important when buying fruit in the store. They are often waxed, so as not to have bruising and other injuries during transport. I have apples from my orchard, but that doesn't change the fact that the homemade should also be washed.
1.Cut into slices. Remove the seeds.
2. Place on a baking tray lined with paper breakfast.
3. Now the question of drying. I did the whole "treatment" with regular wood-fired oven. The drying process lasted several hours over a red-hot stove. Then I left for the night, the hot and expiring. About 2 hours in the morning even on the red-hot. Since not everyone has such stoves in homes can be used for drying radiators. It is important to be well dried apples. When removing them should be rigid. For those who do not save energy output is a good fruit dryer or oven. With this second option, set the oven for approx. 60-80 degrees and set on hot air. About 4 hours to dry. Approx. 30 minutes oven momentarily open to release the steam. Remove the baking tray and leave overnight. Morning dried again approx. 2 hours. Scheme each of the methods is the same. Drying - break - drying. A good, long ususzenie apples will help us to avoid mold growth.
4. Dried fruits should be stored in an airtight tin or jar. Otherwise, they will pull moisture.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz